Zuurkoolpizza

Ingrediënten deeg:

250 gram patent bloem, even zeven
4 gram instant gist of 12 gram verse gist
5 gram (bakkers)zout*
7 gram hardbroodpoeder*
150 gram water, afwegen!

* vaak bij molenwinkels verkrijgbaar

Vulling:

125 gram zuurkool, liefst zelfgemaakt
2 à 3 schijven verse ananas
100 gram spekblokjes
½ rookworst, nee geen Hema!
strooikaas

Ter ondersteuning:

Een fles port, wijn o.i.d.

 

 

Was je handen!

Leg de bloem op je werkbank en maak er een kuiltje in. In de kuiltje leg je de andere ingrediënten en tenslotte het water.
Vermeng alles en werk van uit het midden.
Als alles vermengd is gedurende minimaal 15 minuten zwaar kneden. Het deeg is goed als je het als een vliesje kan uittrekken.
Bol het deeg op en dek het af, eerst een velletje plastic en daarna een theedoek. Laat het 25 minuten rijzen, de voorrijs.

Maak ondertussen de vulling. Snij de ananas en de worst in kleine blokjes en vermeng alles behalve de kaas.

Nuttig een glas port, wijn o.i.d.

Na de voorrijs trek, rol, duw je het deeg uit tot een grote lap. Probeer hem kleiner te houden dan je bakblik, dat is handig!
Verdeel de vulling over het deeg, laat aan de rand circa 2 cm vrij. Strooi er kaas naar keuze overheen.
Dek het weer dubbel af, plastic en een theedoek, en laat het nu circa 1 uur rijzen.
Verwarm de oven naar 2200 C.

Tijd voor het volgende glas port, wijn o.i.d.

Bak de pizza af met veel stoom. Baktijd is circa 25 minuten. Gedurende de eerste minuten zal je baksel verder rijzen, de ovenrijs. Het rijzen stopt als de temperatuur van de pizza boven de 500 C. komt.
Heb je geen stoomoven? Tip: in mijn oven staan 2 aardenwerk bakjes met bakknikkers en worden mee voorverwarmd. Als het brood in de oven gaat, giet ik een plens water in die bakjes. Pas op! Stoom is heet! Erg heet!!

Tijd om op te ruimen en een glas port, wijn o.i.d.
Eet smakelijk!